Limitati consumul de grasimi!

Acizii grasi trans, care se gasesc in anumite produse identificabile prin mentiune "uleiuri sau grasimi partial hidrogenate" de pe eticheta produsului, daca sunt consumati in exces, si ei pot conduce la aparitia de boli cardiovasculare.
Limitati consumul de grasimi!

Grasimile sunt indispensabile pentru buna functionare a organismului. Acestea trebuie sa reprezinte 30%-35% din aportul caloric din fiecare zi. Totusi, nu trebuie consumate in exces, pentru ca o alimentatie prea bogata in grasimi creste riscul de ingrasare si de boli cardiovasculare. In plus, daca urmati un regim sau daca doriti sa slabiti, unul din primele aspecte de care trebuie sa tineti seama se refera la reducerea consumului de grasimi.

Grasimile au calitati nutritive diferite, in functie de tipurile de acizi grasi pe care ii contin. 

Acizii grasi nesaturati, care se gasesc mai ales in uleiuri (rapita, masline, nuci), in fructele oleaginoase (avocado, nuci, alune de padure etc.) si in anumite soiuri de peste (sardine, somon, ton) contribuie intr-o buna masura la intretinerea sanatatii sistemului cardiocascular, chiar daca nici acestia nu trebuie consumati in exces. 

Acizii grasi saturati, care se gasesc in general in produsele de origine animala (branzeturi, unt, carne grasa, anumite mezeluri), in produse de patiserie, batoane de ciocolata, anumite mancaruri etc., nu sunt indicati, deoarece, consumati in exces, conduc la aparitia de boli cardiovasculare.

Acizii grasi trans, care se gasesc in anumite produse identificabile prin mentiune "uleiuri sau grasimi partial hidrogenate" de pe eticheta produsului, daca sunt consumati in exces, si ei pot conduce la aparitia de boli cardiovasculare.

Cum nu poate fi vorba de eliminarea completa a uleiurilor sau grasimilor din alimentatie, se poate recomanda, totusi, ca aportul lor sa fie redus si variat. Asadar:
  • Variati tipurile de grasimi pe care le consumati, pentru a beneficia de calitatile fiecareia.
  • Utilizati metode de gatit care nu necesita utilizarea de materii grase: cu vapori, in folie, la wok, in tigaie de teflon etc.
  • Evitati sa incarcati mancarurile cu sosuri grele, smantana, unt sau maioneza. Astfel, va veti putea bucura de adevaratul lor gust.
  • Consumati cu moderatie alimentele bogate in grasimi asa-zis "ascunse", cum sunt produsele de patiserie, produsele nesanatoase, semipreparatele etc.

Meniu

Cum sa mananci sa nu te ingrasi de Paste

Mai sunt cateva zile si vom sarbatori Pastele. Suntem deja...

5 motive pentru care nu poti scapa de...

Colaceii de grasime din jurul abdomenului, sau burtica, dau...

Dieta de primavara sanatoasa si gustoasa

Vrei sa incepi o dieta sanatoasa, ieftina si gustoasa, si nu ai...

+ mai multe articole
Sus
Prima pagina
Moda si machiaj
Dragoste si sex
Trucuri si ponturi
Interviuri
Diete
Frumusete din natura
Sfaturi
Sport
Suplimente nutritive